21.12.2023

Jakie są wymagania do przewozu żywności?

W dzisiejszym dynamicznym środowisku gospodarczym, gdzie handel międzynarodowy i krajowy żywnością jest powszechny, istnieje konieczność skrupulatnego monitorowania i przestrzegania określonych wymagań dotyczących transportu żywności.

Przewóz artykułów spożywczych – przepisy

Ścisłe regulacje dbają o to, aby transport żywność przebiegał w warunkach kontrolowanych i z zachowaniem odpowiedniej higieny. Przepisy dotyczące przewozu jedzenia znajdziemy w:

  • Umowie o międzynarodowych przewozach szybko psujących się artykułów żywnościowych i o specjalnych środkach transportu przeznaczonych do tych przewozów (ATP), przyjętej w Genewie dnia 1 września 1970 r. (nowelizacja – 14 maja 2015 r.),
  • Ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia,
  • Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 852/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych,
  • Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 178/2002 z dnia 28 stycznia 2002 r., które ustala ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego.
  • Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 19 grudnia 2002 r. w sprawie wymagań sanitarnych dotyczących środków transportu żywności, substancji pomagających w przetwarzaniu, dozwolonych substancji dodatkowych i innych składników żywności

Zawarte w nich akty prawne wyznaczają, w jaki sposób powinien odbywać się transport, jak powinien być dostosowany samochód, a także jaka odpowiedzialność ciąży na przewoźniku i samym kierowcy.

Przewożenie żywności – w jaki sposób odbywa się transport i kto za niego odpowiada?

Podstawą jest przygotowanie towarów do przewozu. Wbrew pozorom to nie producent, a przewoźnik musi zadbać o właściwe zabezpieczenie żywności podczas transportu. W przypadku żywności świeżej, takiej jak owoce czy warzywa, istotne jest zastosowanie chłodzenia, które uchroni towary przed zepsuciem. W zależności od rodzaju żywności mogą być stosowane różne środki transportu, takie jak chłodnie, pojazdy izotermiczne czy kontenery. W trakcie transportu niezbędne jest monitorowanie warunków, w jakich przewożona jest żywność. W tym celu wykorzystuje się zaawansowane technologie, takie jak czujniki temperatury, wilgotności czy specjalne systemy śledzenia. To pozwala na bieżąco reagować na ewentualne zagrożenia dla jakości żywności.

Transport żywności – wymagania dla różnych grup produktów

Oprócz produktów stałych, takich jak owoce czy warzywa, które nie wymagają zaawansowanego pakowania, a do ich przewozu wystarczy auto z chłodnią, istnieją produkty, do których transportu przewoźnik musi się przygotować:

  • Produkty odzwierzęce – konieczność przewożenia w chłodniach. Zgodę na taki transport wydaje weterynarz.
  • Produkty sypkie – muszą być zabezpieczone przed wysypaniem, a także dostaniem się do nich szkodników.

Oprócz podstawowych zasad przewożenia różnych typów żywności należy wiedzieć, że przewożenie innych typów w jednym transporcie musi być tak zorganizowane, aby nie doprowadzić do żadnego pomieszania, czy zanieczyszczenia żywności.